TANDLOSSNING

En vanlig folksjukdom

PARODONTIT


Tandlossning, eller parodontit som det egentligen heter, är en mycket vanlig sjukdom.

Den utvecklas långsamt för de allra flesta och märks inte av förrän sjukdomen har förstört mycket av tändernas fäste och de börjar bli lösa.

Sjukdomen utvecklas över många år och det är ovanligt att yngre mäniskor drabbas. Däremot ses tandlossningsskador på tandfästet hos nästan varannan person över 50 år.


Parodontit behöver inte innebära att alla tänder lossnar helt, men det är viktigt att man får behandling. För att tidigt upptäcka tecken på parodontit är det nödvändigt med regelbundna undersökningar hos tandläkare och tandhygienist. Tidiga tecken man själv kan märka är lättblödande tandkött och dålig smak i munnen.

De allra flesta kan få tillräcklig behandling genom regelbundna besök hos en tandhygienist, men då sjukdomen har gett djupare skador är specialistbehandling nödvändig.


Sjukdomen orsakas av de bakterier som finns i munnen och som fäster på tänderna. När bakterierna växer till bildas en seg biofilm på tandytan. Tandköttet reagerar på denna bakteriebeläggning och blir lättblödande och inflammerat. För många individer uppstår en obalans mellan immunförsvaret och bakterierna som gör att inflammationen går djupare ned i vävnaderna och förstör tandens fäste. Får biofilmen sitta länge blir den förkalkad och tandsten bildas. Tandsten kan inte borstas bort utan måste avlägsnas med specialinstrument.


Hos oss får du en specialistbedömning av din situation och en behandlingsplan som förmedlas till din ordinarie tandläkare och tandhygienist. Om du inte har en ordinarie tandläkare eller tandhygienist hjälper vi dig att hitta någon som kan hjälpa dig och samarbeta med oss.


Undersökningen omfattar mätning av fördjupade tandköttsfickor och röntgenanalys av benfästet kring tänderna. För tänderna och bettet görs en prognosbedömning och behandlingsplan.


Det viktigaste i behandlingen är att ta bort den biofilm och tandsten som byggts upp på tänderna och sedan hjälpa dig att på ett effektiv sätt kunna hålla tänderna rena i fortsättningen. Om mängden bakterier på tänderna är tillräckligt liten sätts inte den inflammation som förstör tandfästet igång.


En specialistbehandling av parodontit innebär att tandköttsoperationer utförs så att en djuprengöring med insyn kan göras. Samtidigt kan också vissa metoder och material användas för att i gynnsamma fall återskapa en del av det förlorade tandfästet.


Du kan läsa mer om parodontit på Vårdguiden 1177

Här kan du ladda ned en broschyr om parodontit.